fbpx

× Bun venit la biroul de informatii - deschis NON STOP !

Statutul de self-employed

07 Aug 2010 14:00 #130081 by iulian_pav
Buna tuturor. Incerc sa fac o munca de documentare in vederea unei plecari in UK. Am citit mai multe informatii despre acest statut, de self-employed, insa nu am inteles cateva lucruri.
Care sunt pasii exacti pentru a deveni self employed?
Pentru a deveni self-employed am nevoie de NIN sau NIN-ul il obtin ulterior,dupa ce devin self-employed? Mentionez ca am vazut o cerere pentru statul de self-employed in care mi se cerea sa precizez NIN-ul.
De asemenea, am citit ca pot lucra 3 luni fara aceste acte. Insa pentru a deveni self-employed si a obtine NIN-ul, am nevoie de facturi emise de mine. Pot elibera facturi atat timp cat nu sunt inca self-employed?
Da, stiu ca s-a mai discutat despre acest subiect, m-am documentat destul de mult, am citit si ghidul romanului in UK, insa tot mai am aceste mici nelamuriri.
Va sunt recunoscator pentru orice informatie.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

07 Aug 2010 15:44 #130087 by ValiB
Replied by ValiB on topic Re:Statutul de self-employed
Pasii care trebuie urmati pentru a deveni self-employed:

1. Incepi activitatea - gasesti clienti, emiti facturi, incasezi bani etc; evident ca sa faci asta va trebui sa ai un domiciliu stabil in UK si un cont deschis la o banca.

2. Obtii NINO - va trebui sa faci dovada ca ai inceput sa castigi bani din activitatea ta ca self-employed, adica sa le prezinti celor de la JobCenter Plus, la interviu, cateva facturi emise de tine, referinte de la clienti si extras de cont bancar din care sa reiasa ca ai rulat bani prin contul respectiv, ti-ai achizitionat uneltele necesare desfasurarii activitatii tale ca self etc.

3. Te declari Self-Employed la HMRC.

Toate astea trebuie sa le faci in termen de 3 luni din momentul in care ai inceput activitatea (ai emis prima factura).

In subsidiar, ulterior, poti aplica si pentru obtinerea Yellow-Card-ului (nu este obligatoriu). Aici vine intrebarea mea.
Din cate am inteles acest Yellow-Card iti da dreptul sa lucrezi ca angajat part-time (maxim 20 de ore pe saptamana), sau cel putin asta se intampla in cazul celor care studiaza in UK (studii full-time sau part-time, min 15 ore pe saptamana). Se aplica acest lucru si in cazul celor care sunt self-employed si nu urmeaza nici un curs? De treaba asta chiar nu m-am prins pana acum.

07 Aug 2010 20:17 - 07 Aug 2010 20:20 #130097 by iulian_pav
Din cate am citit, Yellow-ul cardul poate fi obtinut de trei categorii de persoane: studentii sau cei care aplica la cursuri de specializare, cei self-employed, care nu sunt obligati sa lucreze un nr specific de ore si o a treia categorie, self-sufficient, despre care nu stiu prea multe informatii.
Neclaritatea mea se refera la emiterea acelor facturi. Se pot cumpara acele facturi, exista tipizate, cum se procedeaza mai exact pentru emiterea facturilor in primele trei luni de activitate, pana la obtinerea NIN/Yellow card.

Mentionez ca informatiile furnizate sunt preluate din cele citite pe forumuri sau alte siteuri de informare; asadar, rog pe cei mai bine informati sa ma corecteze daca e cazul. Multumesc !

08 Aug 2010 13:45 #130113 by michada
Pentru emiterea de facturi poti proceda in 2 moduri:
-cumperi un caiet cu facturi si un chitantier(invoices and receipts) de la orice librarie din Angia
-tehnoredactezi pe calculator facturile,vei gasi pe net model tip(invoice template).

08 Aug 2010 13:50 #130114 by michada
In cazul in care esti self employed nu exista nici un fel de obligativitate in privinta nr.de ore pe care le lucrezi.

08 Aug 2010 14:11 #130115 by michada
Da,poti emite facturi fara sa fii inregistrat la HMRC,aceasta nu este o problema,nu trebuie sa ceri voie nimanui :),practic te apuci de munca apoi te autorizezi in termen de 3 luni da la inceperea activitatii daca nu ,esti pasibil de o amenda 100 pounds.
Iti strangi documentele necesare ,suni la Jobcenter Plus si te programezi pentru interviul de obtinere a National Insurance Number ca si self employed.Ei iti vor timite scrisoare cu documentele pe care le vor.In general se cer documentele de identitate(pasaport valid),documente care sa-i convinga ca desfasori activitate self employed (facturi completate corect cu detaliile clientilor,scrisori de la clienti cu nr.de telefon si adresa sa poata fi contactati ,scrisoare de la contabili,dovada de domiciliu,o factura de utilitati cu numele tau,contract de inchiriere locuinta ,council tax bill ).Dupa ce obtii NINO ,aplici online sau prin posta la HMRC.Cred ca te-ai lamurit .
PS Niciodata la interviu sa nu spui ca ai vrea sa fii self employed ,doar ca lucrezi si castigi bani deja :) deci esti un viitor platitor de taxe