fbpx

× Romani in UK

Reteta de mici (ca la Dedulesti)

02 Jul 2004 01:12 #49988 by _d_Dio
E adevarat ca la Dedulesti se produc cei mai mari mici?<br><br><br>Dio<br><br><br>
Original Message
<br> From: [email protected]
To: [email protected]
Sent: Thursday, July 01, 2004 7:59 AM
Subject: [romanians] Reteta de mici (ca la Dedulesti)<br><br><br> Pofticiosilor, aveti norocul ca e inscris un specialist al gastronomiei romanesti pe forumul asta. Ca sa nu ma bucur numai eu de savoarea micilor de la Dedulesti, ca sa le rupeti simturile olfactive englezilor pina le chioraie matzele de pofta, va trimit o reteta traditionala de mici, ca la mama acasa.<br><br> Reteta de mici (ca la Dedulesti)<br><br> Un kilogram de carne tocata de porc, 250 grame de seu de oaie. O lingurita mica de bicarbonat, 10 catei de usturoi bine tocati sau presati, ienibahar si cimbru pisat, piper, cateva linguri de zeama de carne, sare dupa gust. Se toaca de carnea de 2 ori prin masina impreuna cu seul. Se adauga sarea, mirodeniile, usturoiul pisat, zeama de carne si bicarbonatul si se framanta totul cu mina timp de 15 minute adaugand putin cate putin 2 linguri de apa. Bine framantat trebuie sa fie deja ca o pasta. Castronul cu carnea framantata se tine 5-6 ore pe gheata (adica in frigider). Aproape de frigere se iau cu lingura din tocatura cantitati egale si se formeaza cu mana udata in apa cilindrii de mititei. Inainte de a fi asezati pe gratar se curata bine gratarul incins, cu o bucatica de seu de oaie.<br> Citeva secrete vizavi de mici:<br><br> 1. Gustul specific al micilor de la mama lor este dat de usturoi, seul si carnea de oaie!!! (in amestec cu cel de porc, mai putin de vita)<br><br> 2. Pentru ca micii sa nu se stringa pe gratar, sa fie mustosi si dupa ce s-au fript, pe linga faptul ca le trebuie bicarbonatul, pasta trebuie batuta, iar apa sau zeama de supa se adauga treptat. Batind pasta de mici, (dind cu ea de masa, de multe ori) inglobeaza mult mai multa apa decit amestecind-o pur si simplu (surprinzator, chiar doua cani de apa la un kg jumatate de carne). Este cel mai important secret al micilor.<br><br> Mincati-i fierbinti, altfel se sleiesc. Daca nu i-ati terminat pe toti, restul dati-i la ciini :) daca exista maidanezi pe acolo :)) Reincalziti, sint nashpa.<br> Cel mai bine merg cu bere.<br><br> P.S. Data viitoare, pentru doritori, reteta de ciorba de burta. Tot ca la mama acasa...<br><br><br><br><br><br> <br><br> If you want to share pictures, use the calendar, or start a questionnaire<br> visit http://www.smartgroups.com/groups/romanians

To leave the group, email: [email protected]

Please Log in or Create an account to join the conversation.

02 Jul 2004 02:00 #49991 by Olga Khan
Author wrote:<br>&gt; Pofticiosilor, aveti norocul ca e inscris un specialist al gastronomiei romanesti pe forumul asta. Ca sa nu ma bucur numai eu de savoarea micilor de la Dedulesti, ca sa le rupeti simturile olfactive englezilor pina le chioraie matzele de pofta, va trimit o reteta traditionala de mici, ca la mama acasa.<br><br><br> Hello Dan,<br><br> Olga Khan din Phoenix, Arizona, USA, iti multumesc pentru reteta originala insa nu stiu pe unde vine Dedulesti. Am o harta editie noua despre romania insa n-am rabdare sa merg in jur cu o lupa ca Sherlock Holmes in cautarea .....<br><br>Ar fi o informatie pretioasa mai ales acum in preajma vacantelor sa stim unde te gasim in romania, langa care piatra kilometrica este localul unde ne-ai servi sau ne-ai recomanda ceva de gustat.<br><br>Eu am de asteptat destul pina ma mai duc ca numai de 2 saptamini<br>m-am intors din turul Ardealului si am mancat niste mici dar cam extra sarati si mi s-au umflat picioarele !!! nu s-a meritat insa pentru ceva bun si gustos schimbam traseul, sintem foarte flexibili !!!<br><br>De obicei nu maninc porc dar am mancat niste jumeri cat pumnul si vreo 4 bucati cu ceapa verde !!! plus alte preparate grozave si acum stau pe dieta de grapefruit, pepene si apa rece. Numai de 4 Julie ma cinstesc cu niste mici sa fiu in rand cu lumea !!!<br><br>Astept si reteta de ciorba de burta cu nerabdare si cum se raceste putin vremea o sa fac si ciorba, acum e foarte cald ziua, peste 40*C si n-am chef de gatit plus ca n-ar iesi buna. De cand m-am intors din RO inca n-am reusit sa fac nimic ca lumea, totul e ars si fara gust ca n-am chef de gatit, a-si manca d\'alea de acolo si n-am de unde sa le iau.<br><br>Bors fermecat mi-am cumparar din RO insa leustean n-am dar cer de la cineva contra o Integrama mica.<br><br>Daca ai nevoie de ceva sau vrei ceva din strainatati, sa ne spui neaparat si-l ducem cu placere, chiar jeans original sau ori care ar fi articolul.<br><br>Cu multumiri,<br><br>Olga

Please Log in or Create an account to join the conversation.

02 Jul 2004 16:30 #50011 by DAN (S)
Author wrote:<br>&gt; Hello Dan,<br>&gt; Olga Khan din Phoenix, Arizona, USA, iti multumesc pentru reteta originala insa nu stiu pe unde vine Dedulesti. <br><br>&gt; Ar fi o informatie pretioasa mai ales acum in preajma vacantelor sa stim unde te gasim in romania, langa care piatra kilometrica este localul unde ne-ai servi sau ne-ai recomanda ceva de gustat.<br><br>&gt; Bors fermecat mi-am cumparar din RO insa leustean n-am dar cer de la cineva contra o Integrama mica.<br><br>&gt; Daca ai nevoie de ceva sau vrei ceva din strainatati, sa ne spui neaparat si-l ducem cu placere, chiar jeans original sau ori care ar fi articolul.<br>&gt; Cu multumiri,<br>&gt; Olga<br><br><br>Olga, m-a amuzat faza cu jeansii. Multam fain dar prefer sa-i cumpar eu din Arizona, ca mai devreme sau mai tirziu tot ajung undeva, in UK sau USA. Daca vrei sa-mi trimiti ceva trimite-mi un contract de munca, in doua zile am si vindut tot din tara si-am plecat. Daca lichidez tot, string vreo 15.000 de euro, s-o iau de la capat in alta parte. Pina atunci, hai sa fac pe ghidul turistico-gastronomic pentru voi, mai ales ca-mi place chestia asta:<br><br>Pentru cei care au de gind sa mai vina in plimbare prin Ro, chiar va recomand o zona extrem de salbatica, foarte putin afectata de furia constructiilor, si nu va exagerez, se construieste in nebunie.<br><br>E un traseu interesant, relativ scurt si necostisitor. <br>Prima zi: <br>Din Bucuresti, unde va recomand sa vizitati Muzeul Satului, veniti direct in Pitesti, unde ma gasiti pe mine. Am ce sa va arat si aici chiar daca municipalitatea a retrocedat pina si padurea Trivale, simbol al Pitestiului. Acum o cumpara mafiotii (bastani din partidul de guvernamint, investitori italieni.... ) sa-si traga vile. Linga Pitesti e Stefanesti-ul unde facem o degustare de vinuri de colectie (au un Pinot Noir de vreo zece ani de-mi vine apa-n gura...). Mai incolo de Stefanesti, e comuna Golesti unde l-au matrashit grecii (eteristii) pe Tudor Vladimirescu in 1821. Acolo e alt muzeu, unde sint in colectie si case originale muntenesti si oltenesti, plus questii d-astea istorice. Cazare in conditii excelente in hoteluri (numai eu stiu vreo 10 in Pitesti, din care cel putin 5 sint de trei stele), preturi de la 10 euro pina la 75 euro/noapte/camera. Se poate si la mine acasa, moca, dar n-am aer conditionat si nici n-am de gind&#133; Daca vreti la mine sa ma anuntati din timp ca e cam deranj J&#133;<br><br>Ziua doi: (aveti rabdare, ca vine si zona salbatica)<br>Din Pitesti, 36 de km, via Curtea de Arges (Curtea Domneasca, Manastirea Curtea de Arges, unde sint si mormintele Elenei Lupescu, regina Maria, Carol I, Carol al doilea, Ferdinand), direct spre barajul Vidraru, inca 20 de km. Inainte de Vidraru, e Capatineni, la poalele cetatii Poienari. Ca tot e in mare voga Dracula asta, (pe care-l urasc pentru ca toti mestesugarii s-au apucat sa-l kitsch-uiasca pe tot ce misca artizanat prin zona), in fintina din cetatea Poienari se spune ca si-ar fi ingropat Vlad Tepes comoara. Se urca pe vreo 1300 de trepte pina sus, sint niste ruine, dar merita vazute, plus ca de sus se vede un peisaj superb. (Cind imi schimb camera, va trimit niste fotografii) Pasionatii de istorie (eu, recunosc nu sint) mai gasesc referinte despre cetatea Poienari cu legatura directa la luptele de la Posada, zona neidentificata cu certitudine, dar din descrierile amplasamentului cam pe acolo ar fi. Pina la Vidraru mai sint doar 5-10 autominute, dar linistite ca sint serpentine. Drumul e foarte bun. De mincat, recomand Cabana Valea cu Pesti, au un bucatar excelent, e pe stinga barajului, sensul de urcare spre coada lacului. Pe partea dreapta, e Cabana Cumpana, conditii excelente de cazare, dar cu rezervare cu o saptamina inainte. Relativ scump, de la 20 pina 75 euro/noapte/camera. Bucatarie normala. Au in schimb o chestie misto pentru grupuri organizate, mari, fac primirea cu fetitze (majore, numa bune de maritat, odata, de doua ori, de trei ori, cit va tin rarunchii) imbracate in ii, cu piine si sare si o tzuiculitza mica, iar seara foc de tabara, cu berbecutz la protzap si mici. Dar sint realmente mici. Sincer, va recomand pentru cazare si masa pensiunile din Capatineni, conditii foarte bune, preturi mici - 10 euro pe noapte/camera, iar cu inca 10 euro minati o masa sanatoasa doua persoane... Zona dimprejur e chiar mishto, asta daca mai faceti abstractie de urmele de civilizatie, lasate de turisti (deseuri, hirtii, bidoane de plastic). Care vrea sa lungeasca drumul, trece peste Transfagarasan, spre Lacul si Cabana Bilea. Peisaj senzational, dar si mai senzationale sint vilele altor membri ai PSD.<br>Ca sa avem un motiv sa ne intoarcem spre Pitesti va momesc cu o stina din zona Cimpulung, unde se maninca adevaratul bulz ciobanesc (mamaliga cu brinza de burduf, innecat in unt adevarat, fierbinte de-ti frige cerul gurii si simti toata savoarea de brad din brinza). Din Pitesti pina la Cimpulung sint vreo 60 de km, aproape de oras e Castrul roman Jidava, excelent conservat, aveti ce vedea acolo... La iesirea din Cimpulung, se lasa la stinga un drum cam prost, dar merita sacrificiul, pe valea Riului Doamnei spre barajul Riushor, cu trecere prin comuna Leresti. Pina la Cabana Voina este un drum plin de serpentine, numai pe linga lacul de acumulare. Ajunsi la Voina (15 km de la Leresti, i-am facut pe jos in vara anului \'99... ce nebunie, acum n-as mai face asta nici platit), gasiti cazare la cabane mici, particulare, in conditii rezonabile, dar daca va puneti bine cu baiatu\' dau un telefon si stati la Centrul International de Perfectionare al angajatilor Administratiei Nationale a Apelor Romane. Conditii de trei stele in creierii muntilor, inclusiv Tv prin cablu, internet, telefonie... Aerul e conditionat de cit de mult deschideti ferestrele, dar va spun ca e atit de curat si de tare ca o sa adormiti ca niste pisoi, de la 9 seara. Asta daca nu va stric eu somnul cu niste vin de Murfatlar, pe care e musai sa-l beti pina pe la 2-3 dimineatza. Pina la vinul de seara, recomand drumul de la Voina in sus, &#238;n dreapta, spre virful Papusa, inaccesibil cu masina. Cam o ora de mers pe jos, pina la cabana Cuca. Acolo e rai, o cascada, salbaticie... Cuca nu are curent, se doarme pe priciuri, dar am facut un Craciun &#238;n 98 acolo de neuitat De la Cuca e traseu montan, de 10 - 12 ore, pina la Lacul Iezer, pe versan&#254;ii P&#227;pu&#186;a-Iezer, la coborire se ajunge inapoi la Voina In stinga, dupa Voina, e cabana Batrina. De fapt a fost ca a venit o viitura acum vreo trei ani si a luat-o. Pina in cabana e stina cu pricina la care va momisem... <br><br>Hai ca am innebunit. Am scris de-am obosit. Va mai povestesc cite ceva si zilele urmatoare.<br>Oricum, ca veni vorba de Dedulesti, va mai dau niste detalii si gata, ca nu mai pot. Mi s-a facut foame. <br><br>Dedulesti e un sat pe traseul Pitesti - Rm. Vilcea, imediat dupa ce se termina de traversat Dealul Negru, la 35 de km de Pitesti, 15 de Rm. Vilcea. Dar despre Rm. Vilcea, Pestera Muierilor, Horezu si ceramica de acolo, Tg Jiu si Brincusi, alta data. Singura atractie de la Dedulesti sint micii care au creat o adevarata industrie turistica in jurul lor. De vreo zece ani, in zona aia de trafic, s-au construit o multime de terase, nu exagerez daca spun ca sint vreo 20, poate chiar mai multe... La Dedulesti sint intr-adevar cei mai lungi mici (20 cm) si abia anul trecut au aparut pe o terasa in Pitesti. In rest, peste tot pe unde am fost nu am mai vazut. Pentru ca mi-ati facut pofta, azi noapte am fost cu niste amici acolo. In continuare, costa numai 15.000 de lei bucata (1 euro = 40.000 de lei) si din patru mici, cu mustar din ala virtos, nu chior ca la bodegile de cartier, nu te mai poti ridica dupa scaun. La ora 2 noaptea erau full toate terasele, erau in parcare cam 15 tiruri (e drum international, trafic spre vama cu sirbii) si pe putin 30 de masini mici. In jurul teraselor astora s-au asezat o multime de mici comercianti, cu fructe, legume, trufandale, obiecte de artizanat, cu preturi cam cu 10-20% mai mari decit in oras dar fac vinzare non-stop. Tot acolo gasiti si ciorba de burta, la 35.000 de lei portia (1 USD) dar nu v-o recomand, nu e dreasa cum trebuie. In schimb, cirnatii oltenesti pe gratar sau aia cruzi, in matz de oaie sint savurosi. Pentru cei cu stomac rezistent, mai exista o specialitate, pe care am mincat-o prima oara acum vreo cinci ani la o shatra de tigani, matze de porc (alea groase) pe gratar, cu mujdei de usturoi. Sint o nebunie, mi-a venit apa-n gura, dar bestiale sint alea de capra sau oaie care sint mai grase. Dupa spalari indelungi cu malai, taritze si sare, se intorc pe dos, in asa fel incit toata grasimea sa fie in interior, si dupa ce s-au fript, sint crocante la suprafata, dar mustoase in interior. Merg fenomenal de bine stinse cu vin alb, bere sau daca e iarna, cu tuica fiarta.<br><br>Tot ramineam dator cu o explicatie. Zeama de carne pentru mici e supa de carne de vita. <br>Si o recomandare: leusteanul se pastreaza foarte bine uscat, are aceeasi aroma daca il uscati in locuri aerisite, umbroase si uscate. Deasemenea, tocat marunt, la borcan, cu multa sare, pus la rece. Sau congelat, dar nu-l dezghetati cind vreti sa-l folositi. Il tocati si-l puneti direct in mincare.<br><br>Va pup pe toti, sa aveti distractie pe 4 iulie si la Oxford, sa beti o bere si pentru mine...<br>Dan Lupu (in concediu, cu gindul la plaja si la piscina...)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

02 Jul 2004 17:01 #50014 by Jean
&gt;Va pup pe toti, sa aveti distractie pe 4 iulie si la Oxford, sa beti o bere<br>&gt;si pentru mine...<br>&gt;Dan Lupu (in concediu, cu gindul la plaja si la piscina...)<br><br>Ca si reteta ta de mici, si acest indrumar turistic a fost pus la pastrare.<br>Multumesc.<br><br>Jean<br><br>_________________________________________________________________<br>MSN Messenger http://g.msn.fr/FR1001/866 : dialoguez en direct et
gratuitement avec vos amis !

Please Log in or Create an account to join the conversation.

02 Jul 2004 17:17 #50015 by Silvia (S)
Draga Dan,<br>multumim mult de ghid, e super. Noi suntem mari amatori de excursii - \'transul\' e pe lista noastra in fiecare vara.<br>Vara asta vom trece prin Pitesti doar ca sa te luam la mici la Dedulesti :)) - deja am trimis traseul tau la prietenii din Brasov sa-l pritoceasca, ce si cum...<br>Doar daca nu vei fi ocupat cu piscinile, alea-alea...:)<br>numai bine,<br>Silvia<br><br><br>Pentru cei care au de gind sa mai vina in plimbare prin Ro, chiar va recomand o zona extrem de salbatica, foarte putin afectata de furia constructiilor, si nu va exagerez, se construieste in nebunie.<br><br><br><br>
<br>Do you Yahoo!?<br>New and Improved Yahoo! Mail - 100MB free storage!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

02 Jul 2004 17:47 #50016 by Lori
Draga Dan,<br><br>Peste vreo 2 saptamini plec in Romania - nu mai scrie si tu despre toate bunatatile alea de la Pitesti si minunatiile de vazut pe-acolo :) <br>Parca ma si vad facind un detour de la Otopeni spre micii si Pinot-ul Noir. Si-asa imi lasa gura apa gindindu-ma la bunatatile pe care mi le pregatesc ai mei. Ai mila ....<br><br>All the best<br><br>Lori<br><br>PS Intr-adevar leusteanul congelat si pus direct in mincare -a se citi bors de miel - e perfect. La fel si mararul sau patrunjelul.<br><br>&gt; Linga Pitesti e Stefanesti-ul unde facem o degustare de vinuri de colectie (au un Pinot Noir de vreo zece ani de-mi vine apa-n gura...).&gt; Ca sa avem un motiv sa ne intoarcem spre Pitesti va momesc cu o stina din zona Cimpulung, unde se maninca adevaratul bulz ciobanesc (mamaliga cu brinza de burduf, innecat in unt adevarat, fierbinte de-ti frige cerul gurii si simti toata savoarea de brad din brinza). &gt; Dedulesti e un sat pe traseul Pitesti - Rm. Vilcea, imediat dupa ce se termina de traversat Dealul Negru, la 35 de km de Pitesti, 15 de Rm. Vilcea. Dar despre Rm. Vilcea, Pestera Muierilor, Horezu si ceramica de acolo, Tg Jiu si Brincusi, alta data. Singura atractie de la Dedulesti sint micii care au creat o adevarata industrie turistica in jurul lor. De vreo zece ani, in zona aia de trafic, s-au construit o multime de terase, nu exagerez daca spun ca sint vreo 20, poate chiar mai multe... La Dedulesti sint intr-adevar cei mai lungi mici (20 cm) si abia anul trecut au aparut pe o terasa in Pitesti. In rest, peste tot pe unde am fost nu am mai vazut. Pentru ca mi-ati facut pofta, azi noapte am fost cu niste amici acolo. In continuare, costa numai 15.000 de lei bucata (1 euro = 40.000 de lei) si din patru mici, cu mustar din ala virtos, nu chior ca la bodegile de cartier, nu te mai poti ridica dupa scaun. La ora 2 noaptea erau full toate terasele, erau in parcare cam 15 tiruri (e drum international, trafic spre vama cu sirbii) si pe putin 30 de masini mici. &gt; Dan Lupu (in concediu, cu gindul la plaja si la piscina...)<br>&gt;

Please Log in or Create an account to join the conversation.